13.11.09

Svar från Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (s) gällande nedskärningar på antal IVF-försök

Tidigare under året valde Sörmlands landsting att skära ner på antalet IVF-försök från tre till två. Jag är innerligt tacksam att det ens finns försök, men konstigt vore ju annars eftersom ofrivillig barnlöshet är klassat som en sjukdom. Alltså har man ju någon slags rätt till vård ändå.

Det ser väldigt olika ut om man tittar på landstingen också. Uppe i Norrland har en del bara ett försök vilket är helt galet. Det märkliga är, som L sa, att det inte är lika över alla landsting.
Allting handlar ju om att spara pengar. Men rent krasst så föds det ju faktiskt fram nya skattebetalare genom IVF - så frågan är hur mycket man _egentligen_sparar in?

Jag vet att alla inte delar min åsikt kring abortfrågan - men det är det jag jämför med.
Att gå igenom en abort är antagligen förjävla jobbigt - precis som det är med IVF.
Men när det finns personer som använder abort som något slags preventivmedel för att man inte orkade skydda sig känner jag att det får vara nog.
Abort kan du uppenbarligen göra upprepade gånger utan att betala mer än vad läkarbesök kostar, medan du inte har lika många försök med IVF och då handlar det om att föda fram barn, inte ta bort barn.


Här följer mejldiskussionen med Hälso-och sjukvårdslandstingsrådet Åsa Kullgren:

Hej Åsa
Jag har lite frågor angående IVF och provrör. Med anledning av det beslut som fattades tidigare i våras om att barnlösa nu bara får två försök istället för tre, i Sörmlands landsting.
1. Varför väljer man att dra ner antalet IVF-försök?
2. Man har rätt att göra flertalet aborter som högst kostar ett läkarbesök. Det finns personer som gör abort enbart på grund av slarv med skydd.
Om det är en kostnadfråga med IVF så är jag nyfiken på vad kostar inte alla aborter för samhället?
Vänliga hälsningar
XXX

Svar från Åsa:

Hej XX!

Sent omsider kommer här svar på dina funderingar. När det gäller neddragning av antalet IVF-försök så är det så att i tuffa tider då varje krona måste vändas på så gäller det att säkerställa våra resurser till de patienter som har störst behov av vård. Detta resulterade i förslaget att gå från tre till två försök. Efter en omvärldsanalys kunde vi också konstatera att det inte är ovanligt med två försök hos andra landsting.

När det gäller frågan om aborter så är detta inget som vi kan styra över på samma vis, detta är en verksamhet som vi är skyldiga att tillhandahålla våra medborgare. Givetvis kostar det samhället och vården pengar att genomföra aborter och att använda sig av detta som preventivmedel kan aldrig anses vara ett bra alternativ. Att genomföra en abort innebär såväl fysisk som psykisk påfrestning och upprepade ingrepp kan få långtgående konsekvenser. Vid varje aborttillfälle träffar patienten både läkare och barnmorska för samtal och provtagning, vid behov hänvisar de vidare till kurator.

När det gäller kostnaderna för aborterna så kan du se på siffrorna nedan, givetvis är detta en fråga som vi måste arbeta med från flera fronter. Särskilt viktigt är att arbeta preventivt via ungdomsmottagningarna och Sesammottagningarna i länet.


Medicinsk abort 2008
Pris: 1543 :-
Antal: 517:-
Snittpris: 797 731:-


Kirurgisk abort 2008
Pris: 7317:-
Antal: 112:-
Snittpris: 819 504:-Hoppas att du känner att jag svarat på dina frågor.

Med vänliga hälsningar

Åsa Kullgren (s)

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd


Hej Åsa
Tack för ditt svar! Givetvis eftersom jag själv tillhör gruppen barnlösa som faktiskt är en sjukdom enligt WHO så tycker jag det är beklämmande att abortpatienter har mer rätt till vård. Självklart är det hemskt - speciellt om man har blivit våldtagen eller liknande. Men som kvinnan som gjorde abort för att det var fel kön, eller människor som bara slarvar och använder abort som preventimedel - där skulle de få betala ur egen ficka.


Är det möjligt att du även har kostnaderna som landstingen betalar för IVF i en liknande uppställning som för aborter?
Jag antar att det finns eftersom det är av den anledningen man väljer att dra ner på försök.

Jag hoppas även att det är okej att jag publicerar ditt/dina svar på min blogg som handlar om just IVF. Vi är många i samma situation som vill få svar och som gärna diskuterar.

Vänligen, XX


Hej XX!
Tack för ditt svar. Du får gärna publicera mitt svar på din hemsida. Detta är en offentlig handling och får därför citeras.
När det gäller din fråga om vad IVF-försök kostar så är det en ren fakta fråga och därför överlämnar jag den till hälso- och sjukvårdsförvaltningen att besvara.
Jag är väl medveten om att barnlöshet av WHO klassas som en sjukdom och landstinget Sörmland ger också två IVF-försök så det är ju inte så att vi dragit in helt på detta.
I Sverige har vi fri abort och det finns det stor politisk samsyn kring i vårt land.
Hoppas du får en trevlig helg. Önskar/åsa

1 kommentar:

Mamma Melissa sa...

Bra att du vågar/orkar att ta diskussionen -det behövs!!!

Tänkte även meddela att du har vunnit en av två snuttefiltar inne hos mig -maila din adress så jag kan meddela företaget så skickar de ut snuttisen... :.)) mammamelissa@gmail.com

Är så himla glad för er skull -tänk att ni har gått såhär långt nu!!! Nu är det bara det allra sista kvar...:.))