22.4.09

Livlinor

Även om man inte vill att så många sitter i samma båt, så är det skönt att man inte är ensam om att gå igenom IVF. För vilket enormt stöd det finns att hämta, råd att ge, en klapp på axeln, en axel att gråta ut mot hos de som går igenom samma sak. Som förstår på ett helt annat sätt.

För egen del försöker jag känna stor glädje när det går bra för en medsyster och känna djup sorg när det går mindre bra. Jag respekterar dock dem som inte orkar glädjas med andra för att de själva vill så innerligt. Det är helt okej för min del för att ha denna sjukdom är nog så jobbigt för psyket.

Hos en tjej jag känner märker jag dock av en viss avundsjuka för att vi har blivit gravida. När vi fick missfallet var det mer "hör av dig om du behöver prata" och så vidare. Nu är det nästan ingenting. Kan man hantera sorgliga saker mer än glädjande för att man själv vill så mycket?
Jag förstår henne såklart, men känner ändå det här stinget av dåligt samvete. Att just vi blev gravida och inte dem. Men vi vill ju också lika mycket.

Bloggen har verkligen blivit min lilla livlina. Det är skönt att få skriva av sig och så härligt att få era fina kommentarer och mejl och lära känna er som också går igenom detta.
Vi ska ju följas åt på denna resa och få bebisar allihopa! Fina fina IVF-bebisar, om vi går längre i graviditeten ska jag (om jag får för sambon) införskaffa en tröja där det står IVF-bebis på och pryda magen med.

Trots allt väcker det en hel del uppmärksamhet, inte alla förstår vad IVF är och jag sprider gärna kunskapen för detta är en så pass viktig fråga i samhället.

7 kommentarer:

Malin - brandteknologen sa...

Förlåt om jag läser in för mycket nu, men jag tycker att det låter lite märkligt att du måste be sambom om lov för att ha tröjan med "IVF-bebis" tryckt på magen. Menar du att han kanske inte vill vara så öppen mot okända med att ni gjort IVF? Eller kanske något annat?

Jag tycker i alla fall att det var en bra ide, då kan man visa upp att ofrivillig barnlöshet är ett faktum och att IVF är (kan vara) en bra lösning.

Kram

Malin - brandteknologen sa...

Bra, då var det som jag hoppades =) Jo jag förstår att man kanske vill vara försiktig med utlämnande om sån information till främlingar, det är ändå en väldigt personlig sak. Men en kompromiss kan ju vara att du har den när ni träffar folk ni känner ;)

surromamman sa...

Är man glad med andra när andra är glada får man automatiskt lite mer glädje till sig själv. Och är man ledsen med andra när de har sorg, blir sorgen lättare att bära.

Så tänker jag, speciellt när andra inte tänker likadant. Their loss, så att säga.

Vilken häftig tröjidé! :-) Så söt ju!

Greta sa...

Hej och grattis än en gång om jag nu redan har sagt det tidigare.
Om vårat IVF så har vi tänkt vänta till hösten med att börja med vårat andra försök, mest bara pga att vi har så mycket att stå i, försöka få undan lite jobb som man har hängandes över sig. Så man får lugn och ro vid nästa försök.
Jag känner glädje när andra lyckas, varför skulle man inte det, man kan ju inte vara så ego.

segsliten sa...

Tråkigt med människor som inte kan glädjas av andras glädje, det blir ju varken mer eller mindre synd om henne för det. Snarare är det väl lite tvärtom. Att er bebis och er lycka är ett bevis på att det faktiskt kan funka, och att hon också kommer få ett eget barn så småningom.
Kram ☺

segsliten sa...

Nu glömde jag ju svara på din fråga, jag brukar nämligen svara inne hos mig. Jag bor i Italien pga att min sambo kommer härifrån. Det var lättare för mig att flytta, än det var för honom.
Kram ☺

Birsen sa...

var kan man köpa en sådan tröja? Jag har letat men ej httat.
Nu när magen har börjat växa så vill jag också ha en sådan :-)