17.4.10

Jag - bitterfitta?

Att prata om att slarviga människor borde få bekosta sina egna aborter verkar inte helt legitimt. Skrev frågan på ett forum och får frågan "Varför denna bitterhet"

"För att de skär ner på vårdkostnaderna för andra patienter som är klassade som sjuka. Medan slarviga människor inte behöver betala. Jag förstår inte logiken bara." blev mitt svar.

Så känner jag. Min åsikt och den står jag för. Jag är, som så många andra i en värld där många människor aldrig sätter sin fot. Precis som jag står utanför andra människors världar - där de har sina värderingar och åsikter som jag kanske inte riktigt förstår.

Men min värld förstår jag. Alla känslor och tankar det innebär.
En gång IVF.are - alltid IVF.are

Visst vilar det en bitterhet i att landstinget skär ner på antalet försök från tre till två medan människor som skall ta bort sina barn på sin höjd betalar en struntsumma för läkarbesöket.
Visst är det så att människor som blivit våldtagna självklart skall få hjälp med att ta bort barnet - då pratar vi helt andra omständigheter.

Hur ser utredningarna ut gällande abort? Man har väl rätt att hålla tyst fram till en speciell vecka om varför man ens gör aborten.

Jag tycker det är beklagligt. Och ja - jag jämför kanske äpplen och päron. Men det handlar om små foster. Foster som inte kommit till världen ännu och foster som blivit till men vars mamma/pappa beslutar inte ska få fortsätta utvecklas.

Jag är evigt tacksam att man får hjälp överhuvudtaget. Men det är inte vi själva som har klassat ofrivillig barnlöshet som en sjukdom.
Bittert? Ja, då får jag vara det i så fall.

10 kommentarer:

Livrädd med stil sa...

Åh. Har haft diskussioner i samma fråga. Hur det kommer sig att ivf klassas som lyxvård men inte aborter. Är inte emot abort generellt men däremot när det används som ett preventivmedel. Usch! Är det bittert så får det vara det :-)

Anonym sa...

Men herregud människa. Håll isär saker och ting. Titta på hur det blir i de länder som inte tillåter abort! Det är ju inte så att människor inte blir gravida då, de tar bara till illegala metoder vilket kan leda till alla möjliga komplikationer. Jag är också ivf:are men det där håller jag absolut inte med om. Livet är orättvist, så är det bara. Du har ju fått ditt lilla barn, var nöjd med det.

Sara sa...

Hejhej!
Jo hon gillar verkligen att pyssla och hålla på. Tyvärr tror jag inte att hon vill göra fler, utan hon är nöjd efter att ha gjort våran mobil färdig :-)
Kram

Lasse sa...

@ anonym som inte vågar stå för sin åsikt.

Det handlar inte om attt förbjuda aborter utan om att var och en får ta sitt ansvar och inte använda abort som preventivmedel. Självklart ska det tillåtas aborter. När någon väljer att ta bort sitt foster på grund av att barnet har "fel" kön däremot så är det väl fan inte mer än rätt att dom då får betala vad det kostar att ta bort det? Du kan väl inte på allvar mena att det är ok att göra så? Även i övriga fall där man använder abort som preventivmedel är det inte mer än rätt att man får betala för sig. Jag som skattebetalare är inte så sugen på att finansiera andra människors idioti och klantigheter mer än vad jag redan måste.
Nä. Läs om och läs rätt. Blogginlägget har absolut inte handlat om att förbjuda aborter utan om att var och en får stå för sina egna handlingar.

Anonym sa...

Ska en människa som rökt i hela sitt liv få bekosta sin egen behandling för lungcancer?
Ska en som åker skidor betala för ett brutet ben?
Ska jag som skattebetalare betala för ett par, närmare 40 som väntat med att skaffa barn för länge, och därför inte kan få barn på naturlig väg?
Ska jag betala för någon som väljer abort?
Svaret är enkelt. JA!

Lasse sa...

Håller inte med dig.
Och jag står för min åsikt. Något som du uppenbarligen inte vågar göra.
Det är nämligen skillnad på abort och abort. Men det verkar inte gå fram riktigt att det är det som detta handlar om. Inte om huruvida abort skall tillåtas och betalas av skattepengar eller ej.
Du måste ju skilja på en abort där exempelvis kvinnan blivit utsatt för ett övergrepp och en abort där skälet är att könet inte passar de blivande föräldrarna.
Hur försvarar du det argumentet till en abort och att det bekostas av skattebetalarna?
Återigen. Läs om läs rätt och förstå vad jag/vi argumenterar för.

Lasse sa...

@ Anonym.
Du har ju fortfarande inte fattat att det inte handlar om att avskaffa skattebekostad abort. Det handlar ju om att man ska göra en bedömning från fall till fall.
Om någon exempelvis blivit utsatt för ett övergrepp är det ju självklart att det ska bekostas en abort med skattebetalarnas pengar.
Väjer man däremot att exempelvis göra abort för att man anser att det är fel kön på barnet ska man få bekosta det själv.

Förstår du nu eller var jag otydlig?

Sophia sa...

Du har helt rätt.......

Anonym sa...

Jag vill börja med att säga att även jag är en ivf:are. Men jag anser fortfarande att abort måste vara fritt i vårat land oavsett varför man gör det. För vem ska avgöra vad som är ok inte ok orsak till att göra en abort? Om det ska bekostas av den enskilda kvinnan så blir abort en klassfråga. Är det vad vi vill? Vill vi att det ska födas massa oönskade barn för att mamman inte hade råd med en abort? Jag skulle aldrig vilja att ett barn kom till världen när det inte är önskat. Jag tror faktiskt inte det är särskilt många som använder abort som preventivmedel. Kondomer kan spricka. Du kan ha varit för full för att tänka på konsekvenserna. Ska då den kvinnan (för det är alltid kvinnan och inte mannen) straffas för detta. Jag ser själv inte ett barn som ett straff men det är också för att jag längtat så efter min underbara baby.
/Anna

Lasse sa...

Kul att du äntligen förstått mitt resonemang. Tyvärr håller jag inte med dig. Det finns ju en gräns för när landstinget betalar för ivf eller inte. Då går det nog att få till något med vad som är ok eller inte för att få "gratis" abort.
Tror dock att vi kan vara överens om att vi inte är överens.
/Lasse